BankID är en personlig e-legitimation och är jämförbar med t ex pass och körkort. Du behöver därför behandla ditt BankID på ett säkert sätt.

De viktigaste säkerhetstipsen

• Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig över Facebook/Messenger. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett BankID i ditt namn.
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan. En bedragare kan använda det för att beställa ett BankID i ditt namn eller stjäla pengar.
  • Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under?
  • Om du misstänker att du är utsatt för bedrägeri så bör du spärra alla dina BankID, kontakta din bank och göra en polisanmälan.
  • Aktivera notifiering om någon hämtar ett nytt BankID i ditt namn via BankID-appen.

Säkerhetstips om ditt BankID

• När du legitimerar dig med BankID, kontrollera alltid vem du legitimerar dig hos så det är den part du förväntar dig. Om du använder en webbtjänst, kontrollera också att du surfar till rätt tjänst så ingen lurat dig till en falsk webbsida. Legitimering
  • Var särskilt försiktig med att använda BankID om någon annan person uppmanar dig att starta och använda ditt BankID. Bedragare kan kontakta dig via telefon, Facebook eller någon meddelandetjänst och utge sig för att vara från ett legitimt företag. Sedan försöker de lura dig till att logga in dem i någon e-tjänst med ditt BankID.
  • Läs noga texten innan du skriver under med ditt BankID så att du verkligen godkänner eller beställer någonting du vill. Detta ger dig ditt bästa skydd. Underskrift
  • Håll alltid din säkerhetskod för BankID hemlig och lämna den aldrig till någon annan. Ingen ärlig person frågar dig om din säkerhetskod eller koder från din bankdosa. Du ska endast använda din säkerhetskod i BankID-appen.
  • Aktivera notiser för BankID-appen och var uppmärksam på dessa. De skickas ut när någon beställer ett nytt BankID i ditt namn. Om du får en notis utan att själv ha beställt ett BankID, kontakta genast banken och spärra dina BankID.
  • Hämta aldrig ut ett eget BankID till någon annans dator eller telefon.
  • Om någon annan kommer över ditt BankID eller din säkerhetskod, t.ex. om du tappar eller säljer telefonen, spärra omedelbart ditt BankID via banken.
  • Spärra genast ditt BankID om du misstänker att det har blivit missbrukat eller om du blivit lurad att använda det på fel sätt.

Vanliga bedrägerier att vara vaksam mot

Falsk banksupport

Någon ringer och uppger sig vara från bankens säkerhetsavdelning eller support. Samtalet kan vara under förevändningen att du är utsatt för bedrägeri eller att du av någon annan anledning behöver identifiera dig. Samtalet kan också se ut som att det kommer från bankens telefonnummer fast så inte är fallet. Det slutar ofta med att bedragaren ber om koder från din bankdosa eller ber dig logga in med ditt BankID. Bedragaren blir då inloggad och försöker sedan stjäla pengar eller hämta ett BankID i ditt namn till sin dator eller telefon. Om du känner dig osäker så be att få kontakta banken på ett nummer som du själv hittar på t.ex. deras hemsida.

Falska supportsamtal

Någon ringer och uppger sig vara från Microsoft-supporten eller liknande och säger att din dator drabbats av virus och vill sälja en tjänst för att motverka detta. Det slutar ofta med att bedragaren ber om koder från din bankdosa eller ber dig logga in med ditt BankID. Bedragaren blir då inloggad och försöker sedan stjäla pengar eller hämta ett BankID i ditt namn till sin dator eller telefon. Din bankdosa är personlig och du ska aldrig lämna ut koder från den till någon annan.

Bedrägeri via vän på Facebook

Det är en typ av ”social attack” där bedragaren använder sina sociala färdigheter för att övertyga dig om att den är någon annan och att du omgående måste agera på något sätt. I detta fall låtsas personen vara en av dina vänner på Facebook. Det slutar ofta med att bedragaren ber om koder från din bankdosa eller ber dig logga in med ditt BankID. Bedragaren blir då inloggad och försöker sedan stjäla pengar eller hämta ett BankID i ditt namn till sin dator eller telefon. Din bankdosa är personlig och du ska aldrig lämna ut koder från den till någon annan.

Bedrägeri via företag på Facebook

Ibland utger sig bedragaren för att vara ett företag på Facebook eller via andra sociala medier. Bedragaren kontaktar dig och lurar dig att logga in med din bankdosa eller ditt BankID. Skälen som uppges kan typiskt vara att de påstår att ditt konto har blivit spärrat och att du måste identifiera dig för att låsa upp det. Ofta vill bedragaren att du ska göra det fort för att det inte ska få så allvarliga konsekvenser. Ibland tar dom kontakt med dig efter att du har ställt en fråga på något företags egen Facebook sida. Tänk på att inte skriva information som kan läsas av alla på företags publika Facebooksidor utan skicka i stället ett privat meddelande till företaget. Bankerna kontaktar aldrig dig och ber dig logga in. Om du blir kontaktad av ett företag be om att få återkomma och ta kontakt med dom via deras officiella kanaler.

Identitetsstöld via falska ID-kort

Bedragare kan skapa falska ID-kort med dina personuppgifter. För att skydda dig mot detta bör du se till att ha lås på din brevlåda och vara uppmärksam på post och kreditupplysningar du inte förstår varför de kommer. Du bör också spärra obehörig adressändring hos Skatteverket.

Identitetsstöld via bankdosa

Bedragare kan lura av dig koder från din bankdosa för att begå ID-stölder. Lämna ALDRIG bort koder till någon annan, inte ens till någon du tror är din bästa vän. Koderna är personliga och ska aldrig lämnas till någon annan.

Säkerhetstips om din dator eller telefon

• Se till att alltid ha all programvara på din dator eller telefon uppdaterad till den senaste versionen. Aktivera gärna automatisk uppdatering om det går.
  • Ha skärmlås aktiverat på telefonen så obehöriga inte kommer åt den.
  • Installera bara appar från godkända källor som Apples appstore, Google Play och Windows Store.
  • Påverka inte säkerheten i telefonen genom att ”roota” eller ”jailbreaka” den.
  • Använd ett uppdaterat anti-virus-skydd i din dator.
  • Var försiktig med att klicka på länkar och öppna bilagor eftersom bedragare kan komma åt din dator eller telefon och påverka säkerheten på det viset.