1. Se till att du är ensam användare av telefonen eller surfplattan.
  2. Aktivera fingeravtryck på din telefon eller surfplatta. Avaktivera inte PIN-kod som alternativ för upplåsning av telefonen, om du gör det fungerar inte fingeravtryck med BankID-appen.
  3. Hämta ett BankID till telefonen eller surfplattan om du inte redan har ett.
  4. Öppna BankID-appen och gå till Inställningar. Aktivera fingeravtryck med menyvalet Touch ID för BankID (iPhone/iPad) eller Fingeravtryck för BankID (Android).
  5. Följ anvisningarna i BankID-appen.

Förutom Android 6 måste telefonen ha Googles officiella stöd (API) för fingeravtryck samt ha stöd för säker lagring av nycklar. Vi har hittills identifierat att följande telefoner saknar något av dessa stöd och därför inte kan aktivera fingeravtryck i BankID-appen. Det kan dock finnas fler telefonmodeller med någon av dessa begränsningar.

• Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy Note 4
  • Huawei Honor 7

Om du har en annan telefonen än någon av dessa och meddelandet Okänt fel visas, prova att aktivera skärmlås i telefonen.

För att fingeravtryck med underskrift ska fungera krävs att:

• telefonen eller surfplattan har stöd för fingeravtrycksläsning
  • du har aktiverat fingeravtryck för underskrift i BankID-appen
  • appen / tjänsten du använder tillåter användning av fingeravtryck för underskrift
  • banken som har utfärdat ditt BankID tillåter användning av fingeravtryck förunderskrift

Alla fyra villkoren måste vara uppfyllda för att underskrift med fingeravtryck ska fungera i BankID-appen.

Äldre BankID är inte helt kompatibla med den nya versionen av BankID-appen och måste därför bytas ut. Du behöver logga in på din internetbank och aktivera/hämta Mobilt BankID på nytt.

Inget är fel. Detta betyder att BankID säkerhetsapp väntar på att du skall påbörja en inloggning eller signering med Mobilt BankID på en webbsida eller i en annan app. När du gjort det kommer inloggnings- eller underskriftdialogen att visas i BankId säkerhetsapp.

Prova på test.bankid.com - fungerar det där så fungerar ditt Mobila BankID!

Mobilt BankID slutar av säkerhetsskäl att fungera om det flyttas mellan olika mobiltelefoner eller om man återställer det från en gammal säkerhetskopia. Du bör spärra ditt BankID och sedan hämta ut ett nytt från din Internetbank.

BankID-appen kan nu informera dig när viktiga säkerhetsrelaterade händelser sker. Till en början kommer den att informera dig när du eller någon annan har hämtat ut ett BankID i ditt namn t ex om du har utsatts för ID-stöld. Om du märker att någon annan än du själv har hämtat ut ett BankID i ditt namn bör du genast kontakta din bank och berätta vad som har hänt så att banken kan vidta lämpliga åtgärder.

För din egen säkerhets skull ber vi dig därför att tillåta notiser från BankID-appen. Om du inte har tillåtit detta men senare ångrar dig kan du ändra ditt val i efterhand genom din telefon eller surfplattas ”Inställningar”. Välj sedan ”Notiser/aviseringar” och ”BankID”.

Tillåt, stäng av eller ändra notisinställningarna genom att gå till din telefons eller surfplattas ”Inställningar” . Välj sedan ”Notiser/aviseringar” och ”BankID”.

Idag kan BankID-appen inte visa gamla notiser. Beroende på ditt operativsystem (iOS eller Android) och dina generella inställningar kan gamla notiser eventuellt visas. Du kan dock alltid logga in i din internetbank för att se dina BankID och spärra dem.

Du bör ha kontroll över vem som använder din mobiltelefon eller surfplatta och välja en svårgissad säkerhetskod till ditt BankID, som du inte avslöjar för andra. Mobilt BankID är en personlig legitimationshandling och ska hanteras som en sådan.

Du behöver en mobiltelefon eller surfplatta med dataanslutning, antingen genom din mobiloperatör eller genom WLAN (WiFi). Se Systemkrav Mobilt BankID.

Du behöver vara kund hos en bank som utfärdar Mobilt BankID.

Ja, ditt BankID är knutet till BankID säkerhetsapp i din mobiltelefon eller surfplatta. Om du har flera mobiltelefoner och/eller surfplattor kan du ha ett BankID kopplat till varje sådan enhet. Din bank kan dock ha bestämt ett maximalt antal BankID som du kan ha.

BankID-appen fungerar i mobiltelefoner och surfplattor med Android och iOS samt enheter med Windows 10 Mobile. För specifik versionsinformation, se Systemkrav Mobilt BankID.

BankID-appen har inte stöd för:

• Blackberry
  • Chrome OS
  • Firefox OS
  • Jolla / Sailfish OS
  • Windows Phone

Detta beror antingen på att det finns för lite lagringsutrymme. Lösning: Frigör utrymme och prova igen.

Observera att betatestning sker ”på egen risk” och utan support från BankID eller din bank. Du behöver ha tillgång till banks ”dosa” eller liknande alternativ säkerhetslösning för att hämta ett nytt BankID om det befintliga slutar fungera eller om du vill gå tillbaks till standardappen.

BankID betatestar en ny version av BankID säkerhetsapp för Android. Vi tar gärna emot felrapporter och synpunkter på teknikinfo@bankid.com, men har tyvärr inte möjlighet att svara på alla mail.

Gör så här för att gå med och uppdatera till den aktuella betaversionen:

1. Registrera dig själv i gruppen https://groups.google.com/forum/#!forum/bisabeta-ext med den e-post-adress du använder i Google Play Butik
  2. Öppna länken https://play.google.com/apps/testing/com.bankid.bus i telefonen/surfplattan och följ instruktionerna

Betaversionen av BankID säkerhetsapp kommer nu inom kort att bli tillgänglig för dig i Google Play Butik. Om du får problem med betaversionen och vill återgå till den officiella versionen ska du göra följande:

1. Avsluta din prenumeration i gruppen https://groups.google.com/forum/#!forum/bisabeta-ext
  2. Avinstallera betaversionen av BankID säkerhetsapp från din telefon eller surfplatta
  3. Installera produktionsversionen av BankID säkerhetsapp som vanligt från Google Play Butik
  4. Hämta (aktivera) ett nytt Mobilt BankID och spärra det gamla (som du raderade i steg 2)