För att aktivera BankID måste du först logga in på din internetbank. Om det inte går måste du besöka ett bankkontor.

Även när du har loggat in på internetbanken kan det krävas en ytterligare kontroll av din identitet och du blir då uppmanad att genomföra den direkt i BankID-appen. Du behöver ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort från polisen. Du behöver också ha en smartphone med NFC-läsare.

Du får instruktioner i BankID-appen som du följer. Kontrollen innebär att du skannar och blippar ditt pass eller nationella ID-kort. Det nya flödet innebär att du slipper gå till ett bankkontor för att visa din legitimation.

ID-kontroll är inget nytt, men tidigare har de personer som behövt ytterligare styrka sin identitet behövt gå till ett bankkontor för att visa upp giltig ID-handling. Nu kan de som har ett giltigt svenskt pass eller ett så kallat nationellt ID-kort göra detta direkt i BankID-appen istället.

Vi sparar inte bilden på ID-handlingen. Du som BankID-användare ska vara trygg och säker. Vi följer regler och lagar enligt GDPR. Här kan du läsa mer: https://www.bankid.com/integritetspolicy.

Nej, det är bara om din identitet behöver styrkas ytterligare som kontrollen behövs. Om du inte fått någon uppmaning betyder det att din identitet inte behöver styrkas. Du kan tryggt använda ditt BankID.

NFC är en läsare i din telefon som kan överföra data över korta sträckor. Det är samma teknik som används om du gör kontaktlösa betalningar med din telefon.

Kontakta din banks support för att få hjälp. Du hittar kontaktuppgifter på https://support.bankid.com/sv/supportinformation.

Körkort saknar tyvärr NFC-möjligheter, vilket behövs för att kontrollen ska vara tillräckligt säker.

Nej, du kan använda BankID med en telefon utan NFC. Det är bara om du gör en kontroll av din ID-handling i BankID-appen som NFC behövs.

Nej, det är inte svårt, men ibland kan det ta en stund för telefonen att läsa av din ID-handling. Följ instruktionerna noga och försök igen om det inte fungerar första gången.

Det går tyvärr inte att göra en digital kontroll av ID-handling om kameran är trasig. Kontakta din bank för att få hjälp. Du hittar kontaktuppgifter på https://support.bankid.com/sv/supportinformation.

BankID är en ID-handling, precis som ett pass. För att kunna ge dig ett BankID måste banken vara säker på din identitet. Därför kan du bli ombedd att styrka din identitet ytterligare genom att visa din ID-handling, eller genom att göra kontroll av ID-handling i BankID-appen. För att få ett BankID behöver du ha ett svenskt personnummer samt uppfylla användarvillkoren för BankID-tjänsten.