Varning för bedrägerisamtal

Kundtjänstbedrägerier har ökat de senaste veckorna. Det rör sig om bedragare som ringer upp och utger sig för att ringa från banken. Bedragaren påstår att något konstigt hänt på kontot och lurar sedan till sig koder från bankdosan eller en underskrift med BankID, som sedan används för att stjäla pengar eller för ge ut ett BankID till en kriminell person.

• Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig över Facebook/Messenger. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett BankID i ditt namn.

• Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan. En bedragare kan använda det för att beställa ett BankID i ditt namn eller stjäla pengar.

• Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under?

Varning för falska e-postmeddelanden

Har du fått e-post med BankID som avsändare, som säger att Ditt konto har krediterats. Dessa mail kommer inte från BankID. Det är skräppost som kan vara från bedragare som försöker lura till sig dina personuppgifter och pengar.

• Klicka inte på länkar i skräppost.

• Ge inte bort personinformation, kreditkortsinformation, koder från Bankdosan eller starta ditt BankID. Det finns risk att du råkar ut för ID-stöld eller förlust av pengar om du ger bort känslig information.

• Hur skyddar jag mig om jag gett bort information? Om du har klickat på länken och gett bort information, kontakta din bank för att få hjälp med att spärra kreditkort/BankID/Bankdosa så att du blir skyddad.

Exempel på hur dessa mail kan se ut: