Var uppmärksam på bedragare som ringer upp och låtsas vara från banken eller polisen. De som ringer har ofta mycket information om dig. De kan ditt namn, personnummer och även vilken bank du har. Blir du uppringd på det här sättet, lägg på luren. Använd inte BankID på uppmaning av någon annan.

Bedragaren påstår att något konstigt hänt på kontot och lurar dig sedan att använda ditt BankID för att legitimera dig och sedan med en underskrift godkänna utgivning av ett nytt BankID. Alternativt kan de lura till sig koder från bankdosan som sedan används för att ge ut ett BankID till en kriminell person.

Du tror att du legitimerar dig för bankens personal men i själva verket släpper du in bedragaren på ditt bankkonto. Banker eller myndigheter skulle aldrig ringa upp och uppmana dig att använda ditt BankID.

Du kan med trygghet använda ditt BankID om du följer dessa råd:

• Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan. En bedragare kan använda det för att beställa ett BankID i ditt namn eller stjäla pengar. Starta BankID-appen enbart om det är du själv som kontaktat banken via webbläsare, app eller telefon.

• Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig över Facebook/Messenger, inte ens om det ser ut som en god vän som frågar om koder från din dosa. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett BankID i ditt namn.

• Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under?